MAGYAR | SLOVENSKY
Fűszervaj
26december, 2014

A fűszervaj is azon fontos dolgok közé tartozik, ami mindig kell,hogy legyen otthon a fagyasztómban….:-)

Egyszerű az elkészítése,mikor elfogy,vagy már csak kevés van, sétálok egyet az udvaromban ill.kertemben a  kosárkámmal és az  ollómmal.Nem baj ,ha nincs kerted ,elég egy terasz,vagy egy szabad ablakpárkány is.A fűszereket cserépben is termesztheted ,fogj neki bátran!Lehet venni készen cserépbe ültetve,de érdemes vetni magról is.Ha egyszer kipróbálod a friss fűszerekkel való főzést,nem fogsz akarni szárítottat használni,ha csak nem te szárítottad!

Szóval begyűjtjük a fűszereket ,megmossuk saláta szárító,vagy egy törlőrongy segítségével megszabadítjuk a víztől.Jó apróra összevágjuk,szeretem nagy késsel metélni.A snidlinget ,petrezselymet fűszerollóval szoktam /megteszi egy sima nagyobb olló is/.Mikor nagyon lusta vagyok akkor bedobálom a robotgépbe,rá a puha vajat összekeverem.

Kézzel összegyúrni is jó buli!Főleg,ha van gyerek aki segít,és veled alkot,pld. az ebédre készülő sülthöz,vagy éppen ajándékba a nagyinak.

Mehet a formákba,vagy kis tálkákba esetleg fóliába henger alakúra, be a fagyasztóba .Szilárdulás után fóliába csomagolva pár hétig hűtőben,ha hosszabb időre akarod tárolni fagyasztóba tedd.Érdemes megjelölni,hogy mit raktál bele ,ha többfélét készítesz.Kombináljatok bátran!

Pirítosra is kiváló,csodás ahogy szétolvad a forró pirítóson!/erre legtöbbször a csak foghagymás ,sós,vagy a bazsalikomos ,foghagymás sós verziót szoktam használni friss paradicsommal szezonban, ill.olajban eltett aszalt paradicsommal mikor nincs a kertben.

Használható húsok ,halak ,zöldségek sütéséhez,de finom kelttésztákhoz is.

Szépen becsomagolva ,szuper ajándék!/ Csak arra ügyelj míg átadod ne olvadjon szét./

A képen zsálya,rozmaring,majoranna,kakukkfű,snidling,petrezselyem,zeller,só ,bors van,aprítás és vajbagyúrás előtt.

P1050959P1050961

P1050962img_5843img_5884img_5885

Kommentelje a receptet