MAGYAR | SLOVENSKY
Rózsavíz
25december, 2014

A rózsa amellett ,hogy gyönyörű,még  rengeteg  jó ,gyógyító tulajdonsága is  van!

Készítsünk belőle rózsavizet! A rózsavíznek többek között , összehúzó, ránctalanító, regeneráló, gyulladáscsökkentő,fertőtlenítő,nyugtató ,hatása van,ezért arcvíznek is tökéletes .Már nagyon régen használják kozmetikai célokra.

Vízgőz desztilációval készül.Szükséged lesz rózsasziromra,desztilált ,vagy tisztított vízre/én a Füredi iont használom/,egy nagyobb fazékra fedővel ,és két müzlis kerámia tálra.

Öntsd a vizet a fazékba 2literrel szoktam kezdeni,tedd bele az egyik tálat fejjel lefelé,majd helyezd rá a másikat,talppal lefelé.Jöhetnek a rózsaszirmok.rakd bele a vízbe ,rakd rá a fedőt,fülével a fazék belseje felé,úgy, hogy a felső tálad felett legyen a fedő füle.Gyújts alá .Mikor felforr kapcsold a tűzhelyet a legkisebb lángra,és hagyd ,hogy elinduljon a desztilálás.Ha mindent jól csináltál,mostanra már csepeg a rózsavíz a tálkádba:-).

Ahogy telik a tálkád ,néha öntsd át a kész rózsavizedet egy jól záródó üvegbe,ilyenkor folyamatosan rakj a fazékba még szirmot,és szükség szerint vizet.

 

Kötőhártya-gyulladásra napi 3-szor,de inkább töbször tégy rózsavízbe  vattát,vagy kozmetikai arclemosó karikát,csavard ki kicsit .Tedd 1/4 órára a becsukott szemre,én előtte fel szoktam langyítani.

Bőrégéskor spricceld a bőrre ,enyhülést hoz,ebben az esetben lehűtve használom.

Lekvárokba ,sütikbe ,házi limonádékba is nagyon fincsi/másfél liter vízhez 10ml/.

Tárold sötét hideg helyen.Egy szép masnival átkötve kitűnő ajándék.

P1050874P1050875

P1050873

 

Kommentelje a receptet